L’Escola Pública Ramón y Cajal d’Ulldecona participa a la prova pilot del Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme de la Diputació de Tarragona

by | febr. 8, 2023

Amb l’objectiu de promoure l’esperit emprenedor i competències bàsiques al cicle superior d’educació primària (5è o 6è), la Diputació de Tarragona juntament amb ajuntaments, escoles i l’Ateneu Cooperatiu de Terres de l’Ebre, Coopsetània i CoopCamp, impulsa el Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme.

A les Terres de l’Ebre el programa pilot s’ha dut a terme a l’Escola Pública Ramón y Cajal d’Ulldecona, amb l’alumnat de les tres línies de 5è de primària. Per iniciar-lo es va fer una formació a l’equip docent i després s’ha acompanyat a la creació de tres cooperatives d’alumnes, una per cada linia de 5è de primària.

Les tres cooperatives que s’han impulsattenen com a pretext el reciclatge i l’economia circular, així, van decidir de forma conjunta que el producte a desenvolupar per les tres cooperatives serà sabó realizat en oli d’oliva reciclat, després cadascuna de les cooperatives li donarà un toc diferent.

Els noms de les cooperativessón: Ecoescola, ER-23 i R-utilitza.

El funcionament del Programa:

Al llarg de tot el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona les cooperatives respectives. Elles són les sòcies fundadores i ho decideixen tot democràticament, des dels membres de la seva junta fins als aspectes gràfics com la imatge corporativa del seu projecte.

A posteriori es constitueix una comunitat de pràctica amb els ajuntaments i els centres que participen del programa per compartir les experiències i pràctiques que s’estan duent a terme. En el cas de les cooperatives creades a l’Escola Ramón i Cajal de Ulldecona

Per a fer el sabó: es realitza una recollida d’oli dels bars delpoble, recollida d’oli usat de les cases dels alumnes i  del menjador de l’escola.

Per a la venta:

Participaran a l’abril a la Fira Àgora amb el seu producte que també estarà a la venta als comerços locals.

El programa està destinat a les escoles de la demarcació de Tarragona. Els municipis que han format part de la primera prova pilot són Reus, Calafell i Ulldecona.