Trobada Territorial d’Energia_Conclusions

by | juny 29, 2023

Un any després de la Trobada del passat maig de 2022, aquest juny vam tornar reunir-mos per fer una posada al dia de l’estat de la qüestió de la transició energètica al territori.

En aquesta ocasió, la jornada va estar dividida en dos parts. Una primera de formació, amb Som Comunitats, on vam treballar sobre les comunitats energètiques locals; la importància de la creació d’un grup motor per a la seva bona gestió i com crear un model de negoci.

La segona part va constar d’una presentació d’experiències ja en marxa i projectes pilot. Tant l’Agència d’Energia com les Oficines de Transcisió Energètica Comarcals van explicar què s’està fent per part dels diferents actors implicatts.

En un segon bloc vam tractar les diferents formes jurídiques que poden tenir les comunitats. Per explicar-ho vam comptar amb la presència de la Federació de Cooperatives Agràries per presentar el model de la cooperativa de sòcies exemplificat amb la de La Sènia amb el seu projecte de teulades i Ulldemolins amb el d’horta solar. També amb EPI (Energia per la Igualtat) amb les cooperatives de serveis dedicades al món industrial i, concretament, a polígons industrials i, per finalitzar, l’Ateneu Cooperatiu amb les cooperatives de consum impulsades des de la ciutadania.

La valoració de la Trobada va ser molt positiva. Tots els projectes van tenir l’oportunitat de compartir les seves experiències i establir quines eren les necessitats comunes.